Haaste: Avoimen lähdekoodin järjestelmä palvelukeskusten ja muiden paikkojen ruokalistojen hallintaan

 

healthy-apple-fruits-orange

Palvelukeskuksien ja muiden ruokaa tarjoavien paikkojen ruokalistojen hallintaan tarvitaan avoimeen lähdekoodiin pohjautuva järjestelmä, joka hyödyntää avoimen tiedon käytäntöjä ja rajapintoja. Tällä hetkellä eri toimijat ilmoittavat ruokalistat erilaisin tavoin, kuten verkkosivuillaan taulukkoina, liitetiedostoina (.docx, pdf) ja facebook-sivuilla kommenttina.

Tiedon ollessa rakenteellista ja helposti saavutettavaa voidaan rakentaa erilaisia tietoa hyödyntäviä palveluja, kuten esimerkiksi lempiruuan ilmoittajapalvelun. Esimerkkipalvelun avulla käyttäjä voisi tilata sähköpostiin ilmoituksen, kun tarjolla on hänen lempiruokaansa, esimerkiksi lindströmin pihvejä. Voisivatko ruokalistatiedot jopa edistää erilaisten henkilöiden sosiaalisten suhteiden syntymistä Lähdetään lounaalle?- palvelulla?

Ruokalistojen tietoja voi täydentää vielä yhdistämällä siihen Fineli-tiedot. Myös ruoka-aineet allergeenitiedoilla saisi paremmin esille ja myös sopivien ruokien haussa voisi hyödyntää kyseistä tietoa. Tietoja voi myös viedä eri järjestelmiin: esimerkiksi palvelukeskuksissa tiedot voisi myös viedä automaattisesti potilas- tai asukastietojärjestelmiin. Tiedottaminen myös paranisi, kun ruokalistatiedot saisi näkymään esimerkiksi info-tv-näkymissä.

Tulevaisuudessa tietojen saavutettavuuteen tulee vaikuttamaan EU:n asettama saavutettavuusdirektiivi, joka astuu voimaan mahdollisesti jo vuonna 2017.  Tämä tarkoittaa, että vuoteen 2020 mennessä kaikkien julkisen sektorin verkkopalveluiden täytyy olla saavutettavia, myös vanhojen palvelujen. Avointen rajapintojen kautta saatavalle tiedolle on helpompi kehittää erilaisia kohderyhmiä tukevia ja niiden saavutettavissa olevia ratkaisuja.

 

Marko Suvila / Likioma-projekti, #eloisaikä

marko.suvila@likioma.fi
https://twitter.com/MSuvila

 

Tule mukaan kehittämään ratkaisuja Hyvinvointi-hackathoniin.

Ilmoittaudu

Lisätietoja Hyvinvointi-hackathonista