Saa koskettaa! – Kuori Oy:n jättitabletit houkuttelevat vanhuksia digiaikaan

 
Kuori jättitabletti Maria Jokelainen

– Vanhusten kohdalla jättitabletit ovat laskeneet digitaalisten laitteiden käyttökynnystä, kertoo jättitablettien käytettävyyden suunnittelusta vastaava Maria Jokelainen.

Nainen liu’uttaa kättään pitkin 55-tuumaisen tabletin pintaa. Värikkäät kukkavanat ja tunnelmallinen musiikki seuraavat kosketusta. On helppo ymmärtää, miksi jättitabletit kasvattavat suosiotaan vanhusten palvelutaloissa ja erilaisissa kuntoutusyksiköissä.

Kuori-jättitabletti on Kuori startup-yrityksen kehitystyön tulos. Tabletit kestävät kosketusta: niiden näyttö on panssarilasia, ja saatavilla on myös vesitiivis versio.

– Käytössämme on Ultra-HD-ratkaisut, joilla taataan, että käytettävyys säilyy myös lähietäisyydeltä katsoessa, sanoo Kuorin teknisestä suunnittelusta vastaava Jarkko Jokelainen.

Suomessa valmistetut Android-tekniikalle rakennetut jättitabletit ovat löytäneet innostuneita käyttäjiä muun muassa vanhuksista. Jättitabletti mahdollistaa muun muassa yhteydenpidon sukulaisiin ja tuttaviin. Sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi kehitysvammaisten ja autistien aistikuntoutuksessa.

Välittömiä onnistumisen kokemuksia

– Vanhusten kohdalla jättitabletit ovat laskeneet digitaalisten laitteiden käyttökynnystä. Kokoamme vanhusten käyttöön heidän käyttöönsä sopivan sovelluspaketin ja tabletti reagoi käyttäjän toimintaan välittömästi tarjoten onnistumisen kokemuksen, kertoo jättitablettien käytettävyyden suunnittelusta vastaava Maria Jokelainen.

Vanhusten parissa erityisen suosittuja ovat olleet erilaiset pelit. Jättitabletin avulla on mahdollista huomioida muun muassa käyttäjien erilaiset motoriset rajoitteet: pelaaminen onnistuu mutkattomasti vähemmän näppärillä sormilla.

– Olen myös pohtinut, voisiko jättitablettia käyttää ennaltaehkäisevässä terveydenhoidossa. Jos esimerkiksi toimintaterapeutille koostaisi muistipeleistä pelikokonaisuuden, jota vanhus pelaisi päivittäin15 minuuttia, voisiko sen avulla estää muistisairauden pahenemista, Maria Jokelainen miettii.

Virtuaalisesti lähellä

Digitalisaation kritisoijat nostavat usein esille yksinäisyyden: ihmisten väliset kohtaamiset jäävät vähemmälle, kun kaikki ovat vain omien päätteidensä ääressä. Jokelainen huomauttaa, että digitaalisuus mahdollistaa ihmisten välisen kohtaamisen fyysisestä etäisyydestä huolimatta.

– Jättitabletin ääressä voi pelata peliä yhdessä kaverin kanssa. Jotkut yhteistyökumppanimme hyödyntävät erilaisia some-sovelluksia, esimerkiksi Foibekartano kuvaa aamujumppansa Periscopella, jolloin jumppaan voivatkin osallistua vanhukset myös muissa hoitokodeissa tai omissa kodeissaan.
Kuori-tiimi osallistuu Suomen suurimpaan Hyvinvointi-hackathoniin ja kaipaa ideoita jättitablettien hyödyntämiseen.

– Tuomme paikalle muutaman jättitabletin ja toivomme, että saisimme osallistujilta spesifejä ja konkreettisia ideoita, miten jättitabletteja voisi hyödyntää hyvinvointiasioissa. Voisiko jättitabletista olla hyötyä esimerkiksi sairauksien ennaltaehkäisemisessä ja miten jättitabletti voisi tuoda ihmiset virtuaalisesti lähemmäksi toisiaan?

Teksti: Myra Magnusson
Kuvat: Leila Mojtahedi